Tik Trió logója


„... a gyerekkorba visszanyúló szoros barátság minden hangban, minden húr rezdülésében érezhető. “

       
Koncertek Multimedia Kapcsolat
Főoldal Pályafutás
Kovács Judit Tóth Luca Réka

Parlagi Renáta - életrajz


1986.01.19-én Esztergomban születtem. Kisgyermekkorom óta Bugyi Nagyközségben élek.

A Bugyi Kazinczy Ferenc Általános és Művészeti Iskola népzene tagozatos osztályban kezdtem a népzenei tanulmányaimat 1992-ben. Osztályfőnököm Kaszásné Márkus Magdolna volt, aki bevezetett a népi játékok és hagyományos kézműves foglalkozások által a folklór világába.

Ugyanebben az évben tagja lettem a bugyi Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár keretein belül még ma is aktívan működő Népzenei Műhelynek. A Kaszásné Márkus Magdolna által vezetett Kispántlika énekegyüttesben kezdtem először énekelni.

Ugyanekkor kezdtem furulyázni Solymosi Borbálánál a Boróka furulyaegyüttesben.

A citerával 1996-ban kerültem közelebbi kapcsolatba, a Pavella Krisztina által vezetett Kenderike citeraegyüttesben.

Sokféle hangszeren tanultam játszani: furulya, kaval, tilinkó, ütőgardon, koboz, citera. Tudásomat folyamatosan bővítem népzenei táborokban, továbbképzéseken és gyűjtő útjaim alkalmával.

Parlagi Renata

Első eredményeim és további szakmai sikereim:

- IV. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén a Kispántlika énekegyüttessel Nagydíjban részesültünk (2002. Budapest)

- X. Országos Népzenei Találkozón felnőtt kategóriában Kiemelt Nívódíjat kaptam (2004. Bonyád)

- Török Erzsébet Országos Népdaléneklő verseny I. helyezettje lettem (2004. Karcag)

- Boróka furulyaegyüttessel Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének Országos Minősítésén Aranypáva díjban részesültünk. (2005. Tiszakécske)

- Ugyanezen a versenyen a Kispántlika énekegyüttessel is elnyertük az Aranypáva díjat, másodszor (2005. Tiszakécske)

- A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének Országos Népzenei Gála Minősítésén a Bugyi Népdalkörrel megkaptuk az Aranypáva Nagydíjat. (2006. Dabas)

- A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének Országos Minősítésén szóló kategóriában Aranypáva díjban részesültem (2008. Bugyi)

- A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének Országos Minősítésén szóló hangszer (furulya) kategóriában Aranypáva Nagydíjat kaptam (2011. Mezőtúr)

2001-től a bugyi Beleznay János Református Ált. és Műv. Iskolába Ladányi Ferenchez jártam furulya tanszakra 2004-ig.

Iskoláim:

A Kazinczy Ferenc Általános és Művészeti Iskolából 2000-ben az Ócsai Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola 6 osztályos tagozatába iratkoztam, ahol 2004-ben tettem sikeres érettségi vizsgát.

2008-ban az ELTE Tanító-, és Óvóképző Főiskolai Karán tanító szakon, ének-zene műveltségi területen szerzetem kiváló diplomát.

Népzenei végzettségem:

2009. aug. 13. Lajosmizsén a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA, a Táborfalvi Közművelődési és Népzenei Egyesület, valamint a Tradíció Alapítvány 2008/2009 évi alapfokú művészeti-oktatói tanfolyamát, népdalkörvezetői, citera-zenekarvezetői, furulya-csoportvezetői szakon a vizsgabizottság előtt tett sikeres elméleti és gyakorlati záróvizsga alapján kitűnő eredménnyel elvégeztem.

Parlagi Renáta

Munkahelyeim:

2008-2011 között a Beleznay János Református Általános Iskolában dolgoztam tanítóként, ének-zene tanárként, valamint a művészeti tagozat citera tanáraként Bugyin.

2011-től a Bugyi Nagyközségi Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanítója és a művészeti iskola citera oktatója, és a népi furulya tanszak vezetője vagyok.

Mestereim:

Gyermekkorom fő meghatározó személyiségei Kaszásné Márkus Magdolna, Solymosi Borbála, Pavella Krisztina.

Gimnáziumi éveim alatt a Beleznay János Református Általános Iskola népzenei tanszakán Ladányi Ferenc furulyás tanítványa voltam.

Kovács Judit

Birinyi József, Fehér Anikó, akik a főiskolai tanulmányaimban, diplomamunkámban segítettek, számos versenyen zsűriztek, elismerően biztattak, táborokban tanítottak.

Dr. Gerzanics Magdolna és Olsvai Imre, akik a népzenei versenyeken építő kritikáikkal előrébb juttattak a népzenei pályán, valamint a népdalkör, furulya- és citerazenekar vezetői tanfolyamon oktattak. Büszke vagyok arra, hogy Imre bácsival egy színpadon, együtt énekelhettem az általa gyűjtött dalokból álló dalcsokrot.

Legfőbb mestereim egyikének tartom Legedi László Istvánt, mert a moldvai dialektusból személyesen tőle tanultam a legtöbb számomra kedves dallamot. Sokszor fújtam vele együtt moldvai táncházakban, s az egyik Csutorás táborzáró gálán ketten játszottunk kavalon, Birinyi József dorombkíséretével. Másik nagy mesteremnek tartom Pál István nógrádi furulyást, dudást és énekest. Pista bácsival igazán megkedveltük egymást, csodálatos dalokat tanultam tőle, gyűjtőmunkát készítettem vele. Megragadott tiszta, őszinte személyisége. Mai napig a Pista bácsi által készített furulyán fújom a dalait. Mindig szeretettel fogok rá emlékezni.

Gyűjtő utak és táborok:

Számos népzenei tábor résztvevője vagyok tanulóként és művészeti oktatóként: Fűzfánfütyülő Népzenei Tábor, Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Tábor, Egyszólam Tábor, Gyimesi Népzenei Tábor

15 éve a Fűzfánfütyülő Táborban tanítok furulyát, kobozt, citerát és éneket Bugyin.

2010 óta a Tiszafolk Alaptvány által szervezett Népzenei és Néptánc táborban éneket tanítok.

2013 óta a Kisiratosi Népzenei Táborban oktatok éneket.

Az ördöngösfüzesi és bálványosváraljai furulyamuzsikát Kisláposi Andrástól és Molnár Andrástól tanultam.

Pál Istvántól és Legedi László Istvántól gyűjtöttem palóc és moldvai furulyamuzsikát.

A gyimesi Tímár Viktortól, Tankó Dezsőtől, Karácsony Lázártól tanultam. Zerkula Jánostól és nejétől, illetve Berszán Fülöp bácsitól gyimesi énekeket gyűjtöttem és tanultam.

Fő tevékenységeim:

2011 óta a Bugyi Nagyközségi Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben több citerás és furulyás növendékkel foglalkozok, akikkel szép sikereket érünk el helyi rendezvényeken.

A Bugyi Népzenei Műhelyben a Zengő énekegyüttest vezetem 2010 óta.

Kovács Judit

Több mint 10 éve a Bugyi Népdalkör tagja vagyok.

5 éve beléptem a Pavella Krisztina által vezetett vecsési Labdarózsa Népdalkörbe.

2010 óta a bugyin működő Csenkesz néptáncegyüttesben táncolok, aminek művészeti vezetője Sándor István.

2011-ben alapítottuk barátaimmal a Tik trio együttest.

Kollégámmal, Pavella Krisztinával rendszeresen népi hangszerbemutatókat és rendhagyó énekórákat tartunk a helyi és környékbeli általános iskolákban és óvodákban.

Terveim, célkitűzéseim:

Terveim között szerepel egyénileg és a Tik trio-val további szakmai eredmények és sikerek elérése, egy közös lemez létrehozása, valamint egy gyerekeknek szóló népzenei mesealbum kiadása.

A jövőben szakmai továbbképzéseken, táborokban szeretnék részt venni, mélyíteni tudásomat, valamint közös gyűjtő utakat szervezni a Tik trio tagjaival.

Mindazt az élményt, amit a népzenén keresztül életem során kaptam, igyekszem továbbadni, megismertetni tanítványaimmal.