Tik Trió logója


„... a gyerekkorba visszanyúló szoros barátság minden hangban, minden húr rezdülésében érezhető. “

       
Koncertek Multimedia Kapcsolat
Főoldal Pályafutás
Tóth Luca Réka Parlagi Renáta

Kovács Judit - életrajz

1988. 04. 30-án születtem Budapesten. Jelenleg Bugyi Nagyközségben élek, és itt kezdtem el népzenével foglalkozni.

Már óvodás koromban nővéremtől, Nóritól lestem el dalokat, amiket szívesen dudorásztam a magam s mások szórakoztatására. Gyerekkorom másik meghatározó élménye volt, hogy családi összejöveteleken a rokonok mindig nótáztak, vigadoztak, később pedig nővéremmel külön produkciót alkottunk. Mindig kellett egy-egy verset szavalni, énekelni. Így hát nagyon jó útravalót kaptunk a népzene felé.

1994-ben 6 éves koromban kezdtem el népi énekléssel foglalkozni Bugyin, a Bessenyei György Művelődési Házban Kaszásné Márkus Magdolna vezetésével s, azóta tagja vagyok, az akkor alakult Kispántlika énekegyüttesnek. Ugyanekkor kezdtem el citerázni, Tóth Béla Ottó irányításával az Aprája citerazenekarban 1998-ig. Citeratudásomat ettől az évtől kezdve a Tiszafolk Népzenei táborokban bővítem.

1995 óta a Kispántlika énekegyüttessel, valamint szólóban, duóban számos versenyen és rendezvényen veszek részt. Ezek közül néhány:

1999-ben a II. Országos Népzenei Versenyen kiemelt nívódíjban részesültem.

2000-ben a Schneider Lajos emlékére rendezett „Népzenénk évezredei” elnevezésű országos népdaléneklési versenyen arany fokozatot kaptam.

2001-ben az Énekes és hangszeres szólisták országos minősítőjén arany fokozatot értem el.

Ugyanebben az évben a Kispántlika énekegyüttessel, valamint Tóth Luca Rékával duóban arany páva díjban részesültünk a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének Országos versenyén.

2005-ben emlékplakettet kaptam 10 év a magyar kultúra szolgálatában Magyar kórusok

1999-ben a Tóth Luca Rékával, Tóth Renátával és nővéremmel, Kovács Nórival (Kicsik és Nagyon), egy Küküllő-menti csokorral felkerültünk az Új élő népzene című lemezre, a 2000-ben megjelent Táncháztalálkozó lemezen pedig nővéremmel éneklünk moldvai dallamokat.

2004-ben kezdtem népi brácsán tanulni Vizeli Balázstól, a Téka volt, jelenleg Szeret zenekar frontemberétől, s 2007 szeptembertől a Nádasdy Kálmán zeneiskolában folytattam tanulmányaim Nagy Zsoltnál, a Méta, jelenleg Dűvő együttes brácsásánál.

2007-ben alakult a Szilvórium zenekar, melynek alapító tagja és brácsása vagyok, akivel számos rendezvényen muzsikálunk. 2007-2009-ig Rózsavölgyi Művelődési Házban volt állandó táncházunk.

2007 óta a Tiszafolk Nyári Népzenei Táborban népdalokat tanítok.

2008-ban az a megtiszteltetés ért, hogy Berecz András Sördal Mesehab c. albumán csuvas népdalokat énekelhetek, ezzel is tágítva zenei ismereteimet. Azóta számos helyen bemutattuk ezt az érdekes zenei világot (Budapest, Komárom, Újvidék)

Kovács Judit

2010-től az Arató, a Felvonó és Tulipánt zenekarokkal énekelek. Az Arató zenekarral több ízben adtunk hangulatkoncertet a MÜPA-ban és a Gödör klubban. A Tulipánt népzenei együttessel felléptünk a Goriziában (Olaszország) rendezett Mitteleuropa Fesztiválon, valamint a Római Magyar Akadémián.

Ugyanebben az évben megalapítottuk szülőfalumban a Csenkesz Néptáncegyüttest, melynek azóta is aktív tagja vagyok.

2010-ben Diplomát szereztem az ELTE TÓK tanító szakán, ének-zene műveltségi területen.

Kovács Judit

2011 óta tanítok alsó tagozaton, valamint ének-zenét a Bugyi Nagyközségi Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskolában.

2011 megalapítottuk kedves barátaimmal a Tik trio együttest.


2012-ben a Tik trioval indultunk a „Fölszállott a páva 2012” c. nagy sikerű népzenei tehetségkutató versenyen, ahol az elődöntőig jutottunk.

Különdíjunk a Zenekápolna Kiadó által készített lemezen való közreműködés.

A műsorban megismerkedtünk Herczku Ágnessel, akivel 2013 januárjában közös műsort adtunk a Magyar Kultúra napja c. rendezvényeken a Művészetek Palotájában és a budapesti Fonóban.

2013- ban Tik trioval az „Új élő népzene 2013” c. lemezen „Vajon ide bémegyünk-e?” c. gyimesi összeállítással közreműködünk.


2013 júniusában nővéremmel, Kovács Nórival Magyarországot képviseltük Moszkvában a budapesti Balassi Intézet meghívásából.

Ugyanettől az évtől tanítok a Kisiratosi Népzenei táborban népdalokat.


2014 áprilisától 2014 júniusáig tanítottam ének-zenét a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában Dabas – Sáriban.

2014 júniusában ismét Magyarország képviseletében utaztunk nővéremmel Moszkvába, Izsevszkbe, Udmurt földre, valamint Hanti – Manszijszkba, ahol a magyar népzenét, és népi kultúrát népszerűsítettük koncertjeink során. Továbbá a keleti rokonaink és magyarok közötti kapcsolatot erősítettük.

2014-től tanítok a Simai Népzenei és Néptánc táborban.

2015 márciusában és április 12-én Kovács Nórival 6 helyszínen (Ócsa, Bugyi, Tiszakécske, Balatonalmádi, Duna Palota Budapest, Temesvár Románia) húsvéti koncertsorozatot tartottunk, Szívük, lelkünk általjárja címmel.

Mely projekthez tartozik egy karácsonyi, és egy pünkösdi nagykoncert melyek ősbemutatója a Szent István Bazilikában és a Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilikában voltak 2010-ben és 2011-ben.


A népzenét és a népdalokat nem csak táborokban, tanfolyamokon és archív felvételekről tanulom, hanem gyűjtő utak során is.

Kovács Judit

Gyűjtéseim:

2007 óta Szék, Románia (Pap Mártonné Filep Mária, Filep Zsuzsanna, Zsoldos Klára, Kovács József, Ungvári János, Budai Mihály) - magángyűjtés

2009 Mezőkeszü, Románia (Víg József és felesége Rózsika néni) -magángyűjtés

2014. Feled, Szlovákia (Berki Pál) - Agócs Gergellyel és a Parapács zenekarral

2016. július: Gyergyói medence ( Bartalis Károly, Bartalis Ferenc, Ivácsony Imre, Koszta István és Vencel, Péter István és Vilmos, Gyergyócsomafalvi- és Gyergyóújfalusi citerazenekarok) - Vojtonovszki Sándor és Kovács Judit magángyűjtés


Jelenlegi tevékenységeim, terveim, célkitűzéseim:

Általános iskolai tanítói munkám középpontjában áll a néphagyományok megismertetése a gyerekekkel. Tanóráimba, foglalkozásaimba igyekszem beépíteni népi játékokat, népdalokat, népi hangszerbemutatókat. Számos projektet szervezek egy-egy jeles alkalom feldolgozásához. Ennek kapcsán szeretnék egy gyerekeknek szóló zenei albumot könyv melléklettel létrehozni együttesemmel.

Terveim közt szerepel újabb gyűjtő és tanulmányi utak Erdélybe s a kevésbé ismert Felvidéki, Délvidéki területekre.

Továbbá törekszem arra, hogy Tik trio-val, illetve szólistaként minél több szakmai elismerést nyerjünk, s minél szélesebb rétegekhez eljusson muzsikánk és énekünk.