Tik Trió logója


„... a gyerekkorba visszanyúló szoros barátság minden hangban, minden húr rezdülésében érezhető. “

       
Koncertek Multimedia Kapcsolat
Főoldal


Programajánló:

 
Muzsika a Kárpát-medencéből: Népzenei koncertjeinken a közönség ízelítőt kap magyar kultúránk sokszínűségéből, ismereteket szerez egy-egy tájegység kulturális szokásairól, dallamkincséről és hangszereiről.
Igény szerint a műsort követően közös népdaltanulásra, valamint táncházra van lehetőség.
 
Táncház a Tik trio zenekarral:A táncházban a mulatozó nép elsajátíthatja egy-egy tájegység táncainak figurakincseit, megismerheti az ottani hangszereket, hangszercsoportokat, megtekintheti a tájegység néhány viseletét és szakmai ismereteket szerezhetnek a terület folklórjáról. A mulatságban az adott dialektus népdalaiból válogatunk, valamint az alkalomhoz, jeles napokhoz kötődő dalokat énekeljük és tanítjuk meg a résztvevőknek. Gyerekek számára népi játékokat is tanítunk.

A moldvai, dunántúli (Somogy, Rábaköz…), felcsíki, zenék mellett, más tájegységek muzsikáit is játsszuk. A hagyományos vonós zenekari felállásban vendégmuzsikusokkal dolgozunk együtt.

A táncokat tanítja: Pavella Krisztina és Sándor István
 
Népi hangszerbemutató, népi gyermekjáték foglalkozások: Az interaktív játékos foglalkozáson megismerhetik a gyerekek a 4 fő hangszercsoportot, az adott tájegységre vonatkozó dallamokat és néprajzi ismereteket szerezhetnek.

Népi játékokat és népdalokat tanítunk, valamint alkalomhoz kötődő és jeles napi dalokat sajátíthatnak el a résztvevők.

A foglalkozások lehetnek tematikusak is, tehát az ünnepkörökhöz kapcsolódó (karácsony, újévköszöntés, farsang, húsvét, pünkösd, Szent Iván napi), alkalomhoz kötődő (aratás, szüret), lakodalmi szokásokat felelevenítő, illetve állami ünnepeinkhez köthető tartalmú (március 15., október 6., október 23., augusztus 20.)

Az előadás végén lehetőségük nyílik kipróbálni a hangszereket, valamint igény szerint kézműves foglalkozást tartunk számukra.

Foglalkozásainkat minden korosztály számára ajánljuk.
 
Rendhagyó énekóra: daltanítás magyar népdalkincsünkből különböző hangszerkísérettel, előadások népzenei gyűjtésekről, hagyományőrző mesterekről, népzenei dialektus területeinkről, iskolákban évfolyamok szerint, tananyaghoz kötődően is.
 
Oktatás: egyéni, illetve kiscsoportos foglalkozások a Tik trió tagjaival, heti vagy havi rendszerességgel, de nyári táborokban is. ( Tóth Luca Réka: ének, hegedű, Kovács Judit: ének, citera, Parlagi Renáta: ének, furulya, citera)
 
Komplex gyermekprogramok: népi játékok, kézműves foglalkozás, hangszerbemutató, daltanítás, tánc, mese, ének a hagyományápolás jegyében.
 
Tik trio és a Csenkesz táncegyüttes egész estés közös műsora: Számos tájegység zenei -, népdal - és tánchagyományait mutatjuk be. A programban lehetőség van viselet bemutatóra, daltanulásra és táncházra is.
 
 

Érdeklődését, ajánlatkérését programjainkra örömmel és köszönettel fogadjuk!